maatschappelijke kant van de romantiek
Het begin van de Romantiek is helemaal niet leuk, er zijn allemaal revoluties en oorlogen. Men wil meer gelijkheid en vrijheid. De Franse revolutie speelt hier een hele grote rol bij. De burgers grijpen de macht en geven die over aan Napoleon. Napoleon voert vervolgens allemaal oorlogen met Europa. Het is dus wel te concluderen dat er heel veel onrust is. Tijdens deze onrust hebben componisten wel de kans om iets nieuws te creëren. De burgers luisteren ook steeds meer naar deze stukken.

Tijdens de Romantiek is met name Frankrijk erg oneerlijk verdeeld.
Er waren drie standen.

De eerste en tweede stand hadden veel privileges, zo hoefden zij bijvoorbeeld geen belasting te betalen en hadden zij ook hun eigen rechtbank. De derde stand had het zwaar, zij moesten veel geld betalen en hard werken, ook vonden ze de voorrechten van de andere standen onrechtvaardig. Er zijn in deze periode veel oorlogen en revoluties, want mensen gingen strijden voor hun vrijheid en gelijkheid. Tijdens de Franse Revolutie weten de burgers de macht te krijgen, deze macht houden ze tien jaar lang vast. Uiteindelijk neemt Napoleon de macht over.

Napoleon Bonaparte
Napoleon is een Franse Dictator, die het liefste alle macht van heel Europa heeft. Hij weet de macht te bereiken door oorlog te voeren, zo verovert hij heel veel landen. Uiteindelijk kroont hij zichzelf als keizer van Frankrijk en vanaf dat moment heeft hij alle macht in handen die hij maar kon wensen.
Vanaf het moment dat Napoleon keizer is, hebben ook de verschillende standen geen betekenis meer. Dit betekent dat de geestelijken en de adel geen macht meer hebben. Componisten zijn dus niet langer in dienst bij de kerk. Doordat componisten niet meer 'vast' zitten aan de kerk, hoeven ze zich ook niet meer aan hun regels te houden. Het geeft ze de ruimte voor muzikale experimenten. De componisten leggen al hun emoties in hun werken. Hierdoor ontstaan extreme stukken.
Dit is een stuk van Beethoven. Beethoven was in deze tijd zeer belangrijk in de muziek. Het verschil wat je merkt, vergeleken met de Weense Klassieken, is dat het stuk heel lang is. Dit stuk duurt een uur, maar er bestaan stukken die nog langer duren. Er wordt met een heel groot orkest gespeeld en de dynamiek is heel anders. Er ligt echt gevoel in deze compositie. Er wordt een verhaal verteld.
Tijdens de Romantiek vond ook de industriële revolutie plaats. Vanaf 1770 was er onder andere een enorme groei van de katoenindustrie. De invoering van stoomkracht verliep alleen langzaam. Rond 1800 was waterkracht de belangrijkste energiebron in de spinnerijen. Dankzij de spinmachines neemt de productie, kwaliteit, vraag en werkgelegenheid heel erg toe. Dit tijdperk noemt men de industriële revolutie een periode waarbij de industrie en het verkeer steeds meer werden gemechaniseerd. De industriële revolutie begon in Engeland en eindigde in Frankrijk. Het ontwikkelen ging door tot in de 20e eeuw.

Met een waterrad werd er energie opgewekt, zo konden machines gaan werken.


De eerste spinnewielen zagen er uit zoals het plaatje links. Sommige vrouwen werkten zelfs nog thuis met hun spinnewiel. Uiteindelijk, omdat de vraag naar textiel zo groot werd, kwamen er hele textielfabrieken, zoals op het plaatje rechts.
Maak jouw eigen website met JouwWeb